Täysin uusi Renault Espace – uusi sukupolvi, sama DNA

28.3.2023

Renault Espace toi automaailmaan aivan uuden luokan, kun se esiteltiin vuonna 1983. Nyt Espace etenee kuudenteen sukupolveen, jossa tilat ovat edelleen pääasia. Nykyaikaan sopivasti tyylissä on siirrytty kohti katumaastureita. Voimalinjana on edistyksellinen hybridi, jolla kulutus on hämmästyttävän pieni auton kokoon ja kuljetuskapasiteettiin nähden.

Renault Espace aloitti vallankumouksen vuonna 1983, kun se esiteltiin. Auton muodot olivat futuristiset ja tilankäyttö jotain ainutlaatuista. Nyt Espacen syntymästä tulee kuluneeksi 40 vuotta ja auto on kehittynyt viiden sukupolven aikana asiakkaiden toivomalla tavalla.

Kaikille aiemmille sukupolville ja myös täysin uudelle Espacelle ovat yhteistä mukavat tilat viidelle tai seitsemälle sekä matkustamon valoisuus. Tarjolla on matkustamisen laatua jokaiselle. Sitä tuovat tilat, varusteet ja turvallisuus.

 ”Täysin uusi Espace on merkittävä malli vahvistamassa siirtymistämme kohti ylempiä autoluokkia. Siinä on jäljellä viiden aiemman sukupolven DNA, joka näkyy uutuutemme mukavuudessa, monikäyttöisyydessä ja tilojen valoisuudessa. Espace muuntuu vastaamaan asiakkaiden toiveita uudella hybridivoimalinjallaan ja ainutlaatuisella multimediakokemuksella.”
Fabrice Cambolive, Renault-merkin toimitusjohtaja

Renault Espacessa on sama eri kokoluokkiin muokattavissa oleva CMF-CD -perusrakenne kuin Suomessa pian ennakkomyyntiin  tullevassa täysin uudessa Australissa. Edistyksellisen rakenteen ansiosta 4,72 metrin pituinen uusi Espace on 14 senttiä lyhyempi kuin ennen ja samalla 32 mm matalampi. Pienemmästä korista huolimatta sisäpituus edestä kolmannen rivin penkin selkänojaan on kasvanut 2,48 metriin ja tavaratila on suurempi kuin ennen. Merkittävää on myös omamassan pieneneminen yli 200 kilolla.

Yksi Renault Espacen vahvuuksista on ollut kautta sen historian ulkonäkö, mitä tarinaa kuudennen sukupolven Espace jatkaa. Modernissa autossa on 18 sentin maavara ja 19- tai 20-tuumaiset pyörät, jotka nostavat uutuuden katumaasturien joukkoon. Katsoi autoa mistä suunnasta tahansa, se näyttää tyylikkäältä, voimakkaalta ja tasapainoiselta.

Sivuprofiilissa korostuvat lokasuojat ja korin alaosan suojaus, kuten katumaastureissa on tapana. Takaovi on tavallista leveämpi, mikä helpottaa liikkumista kolmannelle istuinriville. Kattolinja laskee tyylikkäästi perää kohden keventäen auton olemusta, mutta silti taaimmaisellakin rivillä on riittävästi pääntilaa.

Valittavana on kolme korkeatasoista varustetasoa, Techno, Iconic ja Esprit Alpine, joilla jokaisella on oma tyylinsä. Technossa ikkunalistat ovat kiillotettua kromia ja siinä on 19-tuumaiset pyörät. Iconicissa korin yksityiskohdat, kuten ikkunalistat ja kattokiskot ovat mustia ja pyörät ovat 20-tuumaiset. Esprit Alpine on mallinimensä mukaisesti kolmikon urheilullisin, jota korostaa muun muassa ruutulippumainen etusäleikkö.

Runsaasti muunneltavaa tilaa matkustajille ja tavaroille

Suuret tilat ja niiden suoma mukavuus ovat yksi Espacen tärkeimmistä ominaisuuksista. Kuudennessa sukupolvessa Renault on muuttanut tila-autonsa liikkuvaksi loungeksi. Matkustamo on 7-paikkaisessa versiossa melkein kaksi ja puoli metriä pitkä. Renault tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden valita, haluaako Espacen 5- tai 7-paikkaisena, hinta on molemmilla sama.

Valtavista tiloista pääsevät nauttimaan etenkin toisella rivillä matkustavat. Kun käytetään penkin 22 sentin siirtovara ja säädetään se aivan taakse, polvitilaa on yli 32 senttiä. Selkänojan kallistuu 31 asteen kulmaan, minkä jälkeen matkustaminen on todella ylellistä. Mikäli keskellä ei istu ketään, voi taittaa esiin keskikyynärnojan, jossa on mukitelineet.

Kolmannellakin istuinrivillä on melkein 13 senttiä polvitilaa. Sinne on helppo kulkea, sillä Easy Access -toiminnolla toinen istuinrivi siirtyy 26 senttiä eteenpäin ja taittuu eteen. Kaikilla istuinpaikoilla on turvavyön esikiristimet, kosketuksesta syttyvä lukuvalo ja USB-C -portti eri laitteiden latausta varten. Lataukseen on myös kaksi 12 voltin pistoketta, toinen matkustamossa ja toinen tavaratilassa.

Erityistä valoisuutta matkustamoon tuo lisävarusteena saatava panoraama-lasikatto, joka on yksi markkinoiden suurimmista. Se on peräti 1,33 metriä pitkä ja 0,84 metriä leveä, eikä siinä ole mitään poikkitankoja. Yli neliömetrin laajuinen lasikatto on erittäin tekninen, sillä se suodattaa ultraviolettisäteet ja suurimman osan infrapunasäteistä. Niinpä matkustamo ei kuumene, eikä tarvita erillistä pimennysverhoa.

Espacen perinteitä kunnioittaen istuimet ovat erittäin mukavat. Edessä keskikonsolissa on aina pituussuunnassa liukuva käsituki, jonka voi siirtää mieleiseen paikkaan. Iconicissa on uutena ideana toisen rivin istuinten pääntukiin sopivat pehmeät, ergonomiset tyynyt, jotka on verhoiltu samalla materiaalilla kuin istuimet.

Tavaratilaa on Espacessa runsaasti. Viiden matkustajan versiossa takapenkin ollessa normaaliasennossa se on 581 litran kokoinen. Kun takapenkin siirtää etuasentoon tilaa on peräti 777 litraa. Mikäli ollaan matkassa kahden, tavaraa voi lastata mukaan 1 818 litraa. Seitsemän matkustajan versiossa tavaratila on 104 litraa pienempi ja kaikkien paikkojen ollessa käytössä sitä on 159 litraa. Pikkutavaroille on ohjaamossa paljon tilavia säilytyspaikkoja.

Varusteilla ja liitettävyydellä viihtyisyyttä

Espace on Renaultin huippumalli, minkä takia siitä ei valmisteta perusmallia, vaan lähtökohtana on erittäin kattavasti varusteltu Techno. Siinä on kuljettajan edessä 12,3-tuumainen muunneltava digitaalimittaristo ja kojelaudan keskellä 12-tuumainen pystysuunnassa oleva kosketusnäyttö. Saatavana on vielä monipuolisesti tietoa jakava 9,3-tuumainen heijastusnäyttö tuulilasiin.

Renaultin openR link -multimedian näyttöä saa muokattua mieleisekseen ja siihen kuuluu Googlen Android Automotive -järjestelmä. Multimedian käyttö on helppoa kuten älypuhelimisssa ja se voi yhdistää käyttäjän digitaaliseen maailmaan. Käytössä ovat kaikki Android Automotiven palvelut, kuten Google Maps, Google Assistan ja Google Playn sovellukset, aivan kuin älypuhelimessa.

Muita Technon mainioita vakiovarusteita ovat esimerkiksi sähköinen takaluukku, jonka saa avattua kojelaudasta, takaluukun painikkeesta, avaimesta tai heilauttamalla jalkaa puskurin alla sekä langaton älypuhelimen lataus.

Iconic nostaa matkustamon tunnelmaa entisestään kojelaudan aidolla saarnipuu koristelulla ja vaaleanharmaalla nahkaverhoilulla. Etuistuimissa on sähkösäädöt ja lämmitys löytyy istuinten lisäksi ohjauspyörästä. Ajajan istuimessa on vielä ristiselän hieronta.

Esprit Alpinen sisustuksessa on urheilullinen tunnelma, jota tuodaan Alcantaralla verhoillulla kojelaudalla, jossa on Alpinen tunnusvärinä siniset tikkaukset. Istuimissa Alcantara yhdistyy synteettiseen nahkaan ja Latis Bright -kankaaseen. Ohjauspyörässä on nappanahkaa ja Alcantaraa sekä Ranskan lipun mukainen kolmiväritikkaus.

Kuljettajan tehtävää helpottamaan on saatavissa 32 avustavaa järjestelmää. Iconicissa ja esprit Alpinessa on vakiona Active Driver Assist. Sen avulla Espace on autonomisen autoilun tasolla kaksi, sillä paketissa ovat pysähdyksiin saakka toimiva mukautuva vakionopeudensäädin ja kaistakeskitin, minkä lisäksi järjestelmä mukauttaa ajoa karttatietoja ja sijaintia huomioiden.

Huipputaloudellinen voimalinja

Espacen kulutus ja hiilidioksidipäästö ovat uuden voimalinjan ansiosta pienimpiä luokassaan. Ahdetun 1,2-litraisen bensiinimoottorin ja kahden sähkömoottorin yhdistelmä on sama 146 kilowatin (200 hv) tehoinen paketti kuin Australin tehokkain vaihtoehto. Espacen E-Tech full hybrid -voimalinjassa bensiinimoottori kehittää 96 kilowattia (130 hv) ja 205 newtonmetriä. Pääsähkömoottorin vääntömomentti on yhtä suuri ja se kehittää 50 kilowattia. Lisäksi paketissa on 18 kilowatin (50 Nm) tehoinen starttigeneraattori, joka käynnistää moottorin ja antaa voimaa vaihteen vaihtuessa.

Vauhtia vähennettäessä ja jarrutettaessa energia kerätään talteen energiasisällöltään kahden kilowattitunnin (400 V) litiumioniajoakkuun. Kaupungissa voidaan liikkua jopa 80 prosenttia ajasta sähköllä, mikä tarkoittaa parhaimmillaan 40 prosenttia pienempää kulutusta. Edelliseen Espaceen verrattuna nyt esiteltävän kulutus on 35 prosenttia pienempi. Yhdistetty kulutus on kaikissa versioissa alle viisi litraa sadalla ja suurin hiilidioksidipäästö on 111 g/km. Techno-versiossa luvut ovat 4,7 litraa sadalla ja 104 g/km.

Renaultin E-Tech full hybrid yhdistää sarja- ja rinnakkaishybridien parhaat puolet, minkä lisäksi se osaa nyt ennakoida karttatietojen ja topografian avulla moottorien toimintaa seitsemän kilometrin päähän. Monitilavaihteisto valitsee parhaan välityksen 15 vaihtoehdosta ajajan sitä huomaamatta ja vaihtelee myös toimintatilaa viiden vaihtoehdon välillä. Liikkeelle lähdetään aina äänettömästi ja sivistyneesti sähkön voimalla.

E-Tech hybridin toimintatilat:

  • täysin sähköllä (vain sähkömoottori liikuttaa autoa)
  • dynaaminen hybrid (sekä polttomoottori että sähkömoottori liikuttavat autoa)
  • e-drive sarjahybridi (sähkömoottori liikuttaa autoa, polttomoottori lataa akkua)
  • polttomoottori (vain polttomoottori liikuttaa autoa ja/tai lataa akkua)
  • regenerointi (hidastuksien ja jarrutuksien aikana renkaat pyörittävät sähkömoottoria, jolla ladataan akkua)

Koska uusi Espace on suurin ja pisin Renault-henkilöauto, siinä on erityistä hyötyä Iconicissa ja esprit Alpinessa vakiovarusteena olevasta 4CONTROL advanced -nelipyöräohjauksesta. Järjestelmä on Renaultin nelipyöräohjauksen uusi versio ja nyt takapyörät kääntyvät enimmillään viisi astetta (aiemmin 3,5 astetta), millä Espacen 11,6 metrin kääntöympyrä kutistuu 10,4 metriin eli samankokoiseksi kuin Cliossa.

Ensimmäiset kuudennen sukupolven Renault Espacet saapuvat Suomeen syksyllä, mihin mennessä kerrotaan meille tuotavat versiot ja niiden hinnat.

Espacen hinnat on julkaistu, lue lisää tuotteesta: Tästä

.