Renault Espace – Ylellisyyttä, tilaa, varusteita ja käsiteltävyyttä nyt myös Suomessa

22.11.2023

Espacen kuudes sukupolvi tarjoaa kaikki edeltäjiensä vahvuudet aiempaa kompaktimmassa koossa. Espace on edistyksellisen E-Tech full hybrid -voimalinjansa ansiosta hämmästyttävän taloudellinen, WLTP-kulutus vain 4,6 l/100 km. Tiloihinsa, varusteisiinsa ja ominaisuuksiinsa nähden uusi Espace on suorastaan edullinenEnsimmäiset autot ovat nyt saapuneet Suomeen ja huippuvarustellun malliston hinnat  alkaa 44 990 eurosta. Korkein varustetaso iconic nelipyöräohjauksella on sekin hinnaltaan alle 50 000 euroa.

Espace tarkoittaa ranskan kielessä tilaa, mikä kuvaa osuvasti vuonna 1983 esiteltyä, silloin suorastaan vallankumouksellista autoa. Espace synnytti markkinoille aivan uuden, ennen näkemättömän autoluokan, tila-autot. Nyt 40 vuotta myöhemmin esitellään Espacen kuudes sukupolvi, joka tarjoaa ikonin vahvuudet entistä laajemmalle ostajakunnalle.

Espace on kehittynyt vuosikymmenten kuluessa asiakaskunnan toivomalla tavalla, mikä tarkoittaa nyt siirtymistä katumaasturien joukkoon. Tilaa on viidelle tai seitsemälle matkustajalle, joista asiakas voi itse valita kumman vaihtoehdon haluaa ilman lisähintaa. Matkustamo on valoisa, etenkin jos valitsee lisävarusteena saatavan yli neliömetrin laajuisen panoraama-lasikaton.

Vielä entistäkin tilavampi

Uusi Renault Espace on 4,72 metriä pitkä eli 14 senttiä edeltäjäänsä lyhyempi. Siitä huolimatta matkustajille on aiempaa enemmän tilaa. Matkustamon pituus kojelaudasta kolmannen rivin selkänojaan on peräti 2,48 metriä.

Toisella rivillä tilaa on kuin lentokoneen ensimmäisessä luokassa. Istuimissa on 22 sentin pituussäätö, millä jalkatilan saa kasvatettua 32 senttiin. Lisäksi selkänojassa on kallistuksen säätö, jolla voi loihtia itselleen erittäin mukavan ja rentouttavan matkustusasennon.

Espace on vakiona 7-paikkainen eli siinä on kaksi alas taitettavaa kolmannen rivin istuinta. Ne voi halutessaan myös jättää pois autosta autoa tilatessaan. Kolmannellakin rivillä on runsaasti jalkatilaa (129 mm) ja sinne on helppo päästä, sillä toisen rivin istuimet liukuvat 22 senttiä eteenpäin ja taittuvat etuistuimia vasten. Matkustajien viihtyvyydestä pidetään huolta kaikilla istuinpaikoilla, sillä vakiovarusteisiin kuuluvat kosketuksesta syttyvä lukuvalo ja USB-C -portit eri laitteiden latausta varten.

Espacen vahvuuksiin on aina kuulunut mukavuus, jota on vielä lisätty uuteen sukupolveen. Lähtökohtana ovat runsaat tilat, joihin on asennettu erittäin miellyttävät istuimet. Oman osansa mukavuuteen tuo korkeatasoinen äänieristys, joka pitää ylimääräiset äänet auton ulkopuolella. Mukavuutta tuovat myös pituussuunnassa liukuva kyynärnoja edessä ja Techno esprit Alpinesta alkaen mukavuusniskatuet edessä.

Tavaratila on 7-paikkaiseksi autoksi ulkomittoihin nähden suuri, sillä se on jopa toisen istuimen ollessa käytössä suurimmalla jalkatilalla 477 litran kokoinen. Mikäli keskimmäinen istuinrivi siirretään eteen, tila kasvaa 677 litran kokoiseksi. Kun vain etuistuimet ovat käytössä, tavaratila laajenee 1 714 litran kokoiseksi ja kaikkien kolmen istuinrivin kanssa tavaratila on 159 litraa. Mikäli valitsee Espacen viisipaikkaisena, suurin mahdollinen tavaratila on 104 litraa suurempi.

Pikkutavaroilla on matkustamossa runsaasti sijoituspaikkoja, yhteensä 39 litraa. Hansikaslokero ei ole nimensä veroinen, vaan se on todella suuri ja etuovien lokeroihin mahtuu tavaraa neljän litran verran. Keskikonsolissa on kaksi kätevää suurta säilytystilaa. Keskimmäisellä rivillä on keskikyynärnojassa mukitelineet ja oviin mahtuvat litran pullot. Lisäksi etuistuimien selkänojissa on taskut.

Kompaktimpi, kevyempi ja taloudellisempi

Uusi Espace on osa kaksi vuotta sitten käynnistettyä Renaulution-strategiaa, jossa Renault siirtää myynnin painopistettä pikkuautoista kohti suurempia kokoluokkia. Uutuutta ovat edeltäneet Arkana, Megane E-Tech ja viimeisimpänä Austral, jonka kanssa uusi Espace jakaa suuren osan rakenteistaan.

Perusrakenne on sama CMF-CD kuin Australissa, mutta akseliväli on 71 mm pidempi. Sen ansiosta sisätilat ovat paljon suuremmat ja Espace on vielä Australiakin suuntavakaampi. Edeltäjäänsä verrattuna Espace on 32 mm matalampi, mikä pienentää omalta osaltaan ilmanvastusta.

Espacen omamassa on pudonnut peräti 215 kiloa edelliseen sukupolveen verrattuna. Painoa vähentää omalta osaltaan pienempi kori, minkä lisäksi laihdutuskuurissa ovat auttaneet turbodieselin vaihto paljon kevyempään hybridiin, voimalinjan ratkaisut ja esimerkiksi istuimet.

Moottorina uudessa Espacessa on erittäin taloudellinen E-Tech full hybrid. Siinä on kolmesylinterinen 1,2-litrainen bensiiniturbo, joka kehittää 96 kilowattia (130 hv) ja 205 newtonmetriä. Pääsähkömoottori kehittää 50 kilowattia ja yhtä suuren 205 newtonmetrin vääntömomentin. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu 18 kilowatin (50 Nm) tehoinen starttigeneraattori. Voimalinjan yhteisteho on 146 kilowattia (200 hv), mikä varmistaa sujuvan liikkumisen.

Vauhtia vähennettäessä ja jarrutettaessa energiaa kerätään talteen energiasisällöltään kahden kilowattitunnin (400 V) litiumioniajoakkuun. Kaupungissa voidaan liikkua jopa 80 prosenttia ajosta sähköllä, mikä tarkoittaa suurimmillaan 40 prosenttia pienempää kulutusta tavalliseen bensiinimoottoriin verrattuna. Kulutus on pienentynyt edellisestä Espace-sukupolvesta peräti 35 prosentilla. Yhdistetty kulutus on kaikissa versioissa auton kokoluokkaan nähden erittäin alhainen alle viisi litraa sadalla. Techno-versiossa luvut ovat 4,6 litraa sadalla ja 105 g/km.

Renaultin E-Tech full hybrid yhdistää sarja- ja rinnakkaishybridien parhaat puolet, minkä lisäksi järjestelmä ennakoi nyt moottorien toimintaa ja vaihteiden käyttöä karttatietojen ja topografian avulla jopa seitsemän kilometrin päähän. Monitilavaihteisto valitsee parhaan välityksen 15 vaihtoehdosta ajajan sitä huomaamatta ja vaihtelee myös ajotilaa viiden vaihtoehdon välillä. Liikkeelle lähdetään aina miellyttävästi ja äänettömästi sähköllä.

Hyvä ajaa ja ketterä kuin pikkuauto

Uusi perusrakenne ja pitkä 2,738 metrin akseliväli varmistavat vakaan ja miellyttävän ajettavuuden. Ajo-ominaisuuksia ja auton käsiteltävyyttä parantaa omalta osaltaan myös yli 200 kilolla pienentynyt omamassa.

Suuri 18 sentin maavara ja kookkaat 19- tai 20-tuumaiset pyörät tuovat Espacelle katumaasturimaista ulkonäköä ja parantavat sen kulkua vähän hankalammissa paikoissa. Ulkonäöltään uusi Espace on kaikista suunnista tarkasteltuna tyylikäs sekä voimakkaan ja tasapainoisen näköinen.

Sivulta katsottuna korostuvat lokasuojat sekä korin alaosan suojaus, mikä sekin yhdistää Espacen katumaastureihin. Suuri takaovi helpottaa kulkua toiselle ja kolmannelle istuinriville. Vaikka kattolinja kaartuu alas perää kohti, on kolmannellakin istuinrivillä riittävästi pääntilaa.

Espace on kookas katumaasturi, mutta se on siitä huolimatta hämmästyttävän ketterä. Techno-varustelutasoa lukuun ottamatta vakiovarusteena on 4Control Advanced nelipyöräohjaus, joka pienentää kääntöympyrän 11,6 metristä 10,4 metriin, mikä on samaa luokkaa kuin Renault Cliossa.

Uudessa aiempaa kehittyneemmässä nelipyöräohjauksessa takapyörät kääntyvät alhaisissa nopeuksissa enimmillään aiemman 3,5 asteen sijaan nyt 5 astetta vastakkaiseen suuntaan kuin etupyörät. Suuremmissa yli 50 km/h nopeuksissa takapyörät kääntyvät enintään yhden asteen samaan suuntaan kuin etupyörät, mikä lisää auton suuntavakavuutta.

Espacen ominaisuuksia ja luonnetta toimintaa voi säätää monipuolisesti 4Controlin avulla. Valittavana on peräti 13 asetusta, joilla voi säätää järjestelmän itselle mieluisaksi.

Mahtava varustelu aina vakiona

Renault Espace tuodaan Suomeen kolmella varustetasolla, joilla on kullakin oma tyylinsä. Perusmallina on Techno, jossa on 19-tuumaiset kevytmetallivanteet ja ikkunalistat kiillotettua kromia. Etusäleikön listat ovat korin väriset ja kattokiskot satiinista alumiinia.

Esprit Alpine korostaa urheilullisuutta, mikä näkyy niin ulkonäössä kuin sisustuksessa. Etusäleikkö on ruutulippumainen ja ikkunalistat, kattokiskot sekä merkit ovat tummia.

Iconic on kolmikon ylellisin ja siinä on Esprit Alpinen tapaan suuremmat 20-tuumaiset pyörät. Korin yksityiskohdat sekä ikkunalistat ja kattokiskot ovat mustia.

Koska Espace on Renaultin uusi huippumalli, sen vakiovarustelu on aina kattava. Kaikissa versioissa Technoa myöten on vakiona muun muassa 12,3-tuumaisen muunneltavan digitaalimittariston ja kojelaudan keskelle sijoitetun pystysuuntaisen kosketusnäytön yhdistelmä, johon kuuluvat niin navigointi kuin peruutuskamera.

Kuljettajan apuna on monipuolinen valikoima avustavia järjestelmiä ja pysäköinnissä auttavat etu-, taka- ja sivupysäköintitutkat. Mukavan asennon löytymistä auttavat edessä istuimien sähkösäädöt, joiden lisäksi kuljettajan istuimessa on säädettävä ristiselän tuki ja hierontatoiminto. Tavaratilan käyttöä helpottaa handsfree-toiminnolla varustettu sähkötoiminen takaluukku.

Renaultin OpenR Link -multimedian näytön saa muokattua mieleisekseen, ja siihen kuuluu Android Automotive -järjestelmä, jossa on Googlen palvelut sisään rakennettuina. Autoa pystyy käyttämään älypuhelimen tavoin ja sen voi yhdistää käyttäjän digitaaliseen maailmaan. Käytössä ovat käytännölliset Android Automotiven palvelut, kuten Google Maps, Googlen avustaja ja Google Playn sovellukset, aivan kuin älypuhelimessa.

Techno esprit Alpine tuo ulkonäköön ja sisustukseen vaikuttavien muutosten lisäksi edellä mainitun 4Control Advanced -nelipyöräohjuksen, älykkään mukautuvan vakionopeudensäädön, joka on yhdistetty karttatietoihin, kolmiulotteiset leditakavalot ja ylinopeusrajoittimen.

Iconicissa on vakiona ulkopeilien muistitoiminto, vaalea nahkaverhoilu ja muihin malleihin lisävarusteena saatava pysäköintipaketti, johon kuuluvat 360 asteen kameran ja aktiivinen pysäköintiavustin.

Lisäksi technoa lukuun ottamatta Espaceen voi lisätä tuulilasin heijastusnäytön ja peräti 1,33 metriä pitkän ja 0,84 metriä leveän panoraama-lasikaton, jonka tekninen lasi suodattaa ultraviolettisäteet ja suurimman osan infrapunasäteistä, minkä ansiosta sen kanssa ei tarvita erillistä pimennysverhoa. Espacessa on jo vakiona tehokkaat mukautuvat ledivalot, jotka voi techno esprit Alpinessa ja Iconicissa vaihtaa ledimatriisiajovaloihin. Vakiona olevan Arkamys Auditorium -äänentoiston sijaan on saatavissa vielä paremman nautinnon antava Harman Kardonin äänentoistojärjestelmä.

Lue lisää tuotesivuilta