Täysin uusi Renault Scenic E-Tech electric – Täyssähköinen perheauto, jonka suunnittelussa korostunut kestävä kehitys

04.09.2023

Renault luo Scenicin täysin uudelleen, kun siitä tulee sähköauto. Idea on sama kuin 27 vuotta sitten. Järkeviin korin mittoihin on tehty mainiot ja mukavat tilat, joissa viihtyy pitkään. Turvallisuus ja ympäristön huomioon ottaminen ovat uudessa Scenicissä erittäin korkealla tasolla. Toimintamatka Scenic E-Tech electricissä on jopa 620 km.

Renaultilla on kaksi sähköistymisen tasoa, joista ensimmäinen on eritasoiset hybridit kattava E-Tech hybrid. Sähköautot ovat korkeammalla E-Tech electric -tasolla, johon kuuluvat autot eivät aiheuta lainkaan paikallisia päästöjä. Tähän saakka Renaultin täyssähköisiä henkilöautoja ovat olleet ensimmäinen Zoe ja uutta aikaa edustava Megane E-Tech electric. Parin vuoden sisällä ovat tulossa kompaktit R5 ja R4, mutta ennen niitä esitellään nyt Scenic E-Tech electric.

Renault Scenic aloitti uuden aikakauden Euroopan automarkkinoilla, kun se esiteltiin 27 vuotta sitten. Renault loi vuonna 1996 aivan uuden vallankumouksellisen autoluokan keskikokoisella tila-autollaan. Sen jälkeen yli viisi miljoonaa asiakasta on oivaltanut Scenicin idean. Auton mallinimi tulee sanoista Safety Concept Embodied in a New Innovative Car. Lyhyesti sanottuna: turvallinen uudenlainen innovatiivinen auto.

Aivan omassa luokassaan

Täysin uusi Renault Scenic E-Tech electric osoittaa jälleen kerran ranskalaismerkin uusiutumiskyvyn ja taidon kehittää jotain ennen näkemätöntä. Samaan tapaan kuin alkuperäinen Scenic, nyt uusi sähkömoottorinen Scenic tuo markkinoille uuden autoluokan. Uutuus ei ole tila-auto, sillä se on koriltaan matalampi. Matalammalla korilla pienennetään ilmanvastusta ja parannetaan ajettavuutta. Scenic ei myöskään ole katumaasturi tai farmari, vaan se on jotain aivan uutta.

Täysin uusi Scenic E-Tech electric on suunniteltu perheiden turvallista ja miellyttävää matkustamista varten, joka tehdään ympäristö huomioon ottaen. Scenic toistaa upealla tavalla Renaultin uutta muotokieltä. Sen runsaat kaarevat linjat kuvaavat eläväistä, inhimillistä autoa kun taas terävät ja tarkat leikkaukset tuovat ulkonäköön ajatuksen uusimmasta tekniikasta ja yhdistävät sen nykyaikaan.”

Gilles Vidal, Renaultin muotoilujohtaja

Renaultin uusi muotokieli nähtiin ensimmäisen kerran keväällä 2022 Scenic Vision -tutkielmassa, joka ennusti hyvin tarkasti tuotantomallin ulkonäön. Nyt muotoilujohtaja Vidalin alaisuudessa toteutettu uuden aikakauden filosofia otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa Renaultin sähköautossa.

Uuden ajan Renaultien tärkeimpiä tunnuspiirteitä on Nouvel’R-merkki eli timantti keulan keskellä, josta lähtee lähes taideteoksen kaltainen kuviointi kohti kulmia. Päiväajovaloissa on vinoneliömäinen kuvio, joka muistuttaa hyvin paljon kilpailuissa käytettävää maalintulon vahvistavaa ruutulippua. Takavalot puolestaan ovat kuin kaksi toisiaan osoittavaa nuolta, jotka etuvalojen tapaan korostavat Scenicin leveyttä.

Oivallisen kokoinen perheautoksi

Täysin uuden Scenic E-Tech electricin akseliväli on 2,785 metriä eli sitä on kymmenen senttiä enemmän kuin Meganessa. Vaikka Scenic on 27 senttiä Meganea pidempi, jää sen kori kuitenkin alle 4,5 metriin. Tiloja tuovat korin lähes kymmenen senttiä suurempi leveys (1,86 m) sekä 1,57 metriin kasvanut korkeus (+ 70 mm).

Edessä on mahtavat oltavat ja pituussuunnassa säädettävä keskikyynärtuki lisää mukavuutta. Takana on runsaasti tilaa niin pituus- kuin korkeussuunnassa. Moottori on sijoitettu mahdollisimman eteen, minkä ansiosta matkustamo on pitkä. Lattia on täysin tasainen, mikä antaa tilaa ja helpottaa liikkumista, minkä lisäksi takana on peräti 278 mm jalkatilaa.

Kuutiomaiseen tavaratilaan voi helposti lastata kuljetettavaa 545 litran verran. Monikäyttöisyyttä parantaa erikseen alas laskettava suksiluukkuna toimiva takapenkin selkänojan keskiosa. Kun kaikki selkänojan kolme osaa taittaa eteen, kasvaa tila 1 670 litran kokoiseksi. Matkustamossa on runsaasti paikkkoja matkan aikana tarvittaville juomille ja muille tavaroille, sillä niitä mahtuu mukaan yhteensä 38,7 litran verran.

Scenicin matkustamo vaikuttaa todellistakin suuremmalta valoisuutensa vuoksi. Pääosin tai kokonaan kierrätettävistä materiaaleista tehty istuinverhoilu on vaalea, millä lisätään tilan tuntua. Poikkeuksen tekee urheilullisuutta painottava Esprit Alpine, jossa käytetään sisustuksessa tummempia värejä.

Vielä enemmän valoisuutta sisälle saa, mikäli valitsee Renault Rafalessa esitellyn yhdessä Saint-Gobainin kanssa kehitetyn Solarbay-lasi-panoraamakaton. Sen AmpliSky-tekniikka, jossa lasin voi himmentää tai kirkastaa segmentti kerrallaan, korvaa tavalliset lasiruudut.

Älykäs lasikatto toimii Google Assistantin ääniohjauksella tai napin painalluksella. Ajaja ja matkustajat voivat valita kattoon neljä asetusta. Katto voi olla kokonaan kirkas tai himmeä, minkä lisäksi saa erikseen pelkästään etuosan kirkkaaksi ja takaosan himmeäksi tai päinvastoin. Älykkään rakenteensa ansiosta Solarbay-panoraamakatolla varustetussa autossa on 30 mm enemmän pääntilaa tavalliseen verholla toteutettuun ratkaisuun verrattuna.

Viihtyisyyttä varusteilla

Scenicin kehitystyössä keskipisteeksi otettiin matkustajat ja maailma heidän ympärillään. Renault suunnitteli Scencin aikoinaan perheen ainoaksi autoksi, missä niin aikuiset kuin lapset viihtyvät pitkilläkin matkoilla. Niinpä täysin uuden Scenic E-Tech electricin varusteissa on hienoja oivalluksia.

Yksi niistä on uudessa Renault Rafalessa ensi kertaa nähty tekninen älylaitteiden käyttöä varten kehitetty takapenkin keskikyynärnoja. Siinä on kaksi USB-porttia laitteiden lataamiselle, tilaa tableteille ja älypuhelimille, joita varten kääntyy esiin kaksi tukea, joihin ne on helppo asettaa katselua varten.

OpenR Link -tietoviihdejärjestelmä on entistäkin monipuolisempi ja viihdyttävämpi. Siihen on saatavissa Google Playstä yli 50 sovellusta, jotka pitävät pirteänä pitkälläkin matkalla. Niiden joukossa on uusi Gameloftin vain Renaultille suunnittelema SongPop, jossa kilpaillaan siitä, kuka arvaa parhaiten kappaleiden nimet.

Renault Scenicissä on edelleen kehitetty versio reilu vuosi sitten Megane E-Tech electricissä esitellystä digitaalisesta OpenR-ohjaamosta. Siinä on kaksi näyttöä, vaakasuorassa oleva 12,3-tuumainen digitaalinen mittaristo ja pystysuoraan sijoitettu 12-tuumainen kosketusnäyttö kojelaudan keskellä. Ne ovat saaneet uuden grafiikan ja visuaalisen ilmeen, joka on entistä modernimpi ja kirkkaudeltaan huippuluokkaa.

MultiSence auttaa säätämään ajo- ja matkustuskokemuksen mielialan mukaan. Valittavana on neljä vaihtoehtoa, jotka ovat Comfort, Sport, Eco ja omien mieltymysten mukaan tehtävät säädöt. Esivalitut ajotilat vaihtavat matkustamon värejä, lämpötilaa sekä näyttöjen antia. Lisäksi ne vaikuttavat kuljettajan istuimen säätöihin sekä ajoon liittyviin asioihin, kuten ohjaustuntoon ja moottorin toimintaan.

Yksi uuden Scenicin upeista piirteistä ovat sen äänet alhaisilla alle 30 km/h nopeuksilla sekä tervetulotoivotus autoon astuessa. Niistä vastaa elektronisen musiikin ehkä kaikkien aikojen merkittävin säveltäjä ja esittäjä Jean-Michel Jarre. Hän yhdisti voimansa Renaultin äänitiimin kanssa ja sävelsi tarvittavat soinnut. Autoon tullessa ajajaa ja matkustajia tervehtii lyhyt filmi, jonka musiikki on Jarren luomus.

Hyvä ajettavuus, korkealuokkainen mukavuus ja pitkä toimintamatka

Täysin uudessa Renault Scenic E-Tech electricissä käytetään Allianssin skaalattavan CMF EV -perusrakenteen uutta versiota. Akseliväli on kymmenen senttiä pidempi kuin Meganessa ja leveyttä on saman verran enemmän. Kun pyörät on viety aivan kulmiin, auto on tukevasti tiessä kiinni ja vakaa kaikissa tilanteissa.

Renault luo Scenicissä uudenlaisen autoluokan, joka on ulkonäöstä huolimatta hyvin henkilöautomainen. Vaikutelma alkaa jo kuljettajan paikasta ja ajoasennosta. Scenicissä istutaan vain vähän korkeammalla kuin Meganessa ja kuskin paikalla yhdistyykin matalan auton ajettavuus sekä korkeamman istuinasennon näkyvyys.

Tunnelma jatkuu ajossa, sillä ohjaus on yhtä nopea kuin Meganessa. Hyviin ominaisuuksiin kuuluu täsmällisen ajettavuuden ja tarkan ohjaustuntuman lisäksi myös pieni kääntöympyrä, joka on vain 10,9 metriä.

Moottoriksi voi valita toisen kahdesta vierasmagnetoidusta tahtimoottorista, joissa ei käytetä lainkaan harvinaisia metalleja. Moottoreiden tehot ovat 125 kilowattia (170 hv) ja 162 kilowattia (220 hv) ja vääntömomentit vastaavasti 280 ja 300 newtonmetriä.

Ajoakun energiasisältö on joko 60 tai 87 kilowattituntia, joilla toimintamatkat ovat 420 ja 620 kilometriä (WLTP-normin mukaan, odottaa vahvistusta). Lataukseen on paneuduttu huolella, ja Suomeen tuotavissa Sceniceissä on vakiona 22 kilowatin laturi kolmivaihevirtaa varten. Pikalatauksessa maksimiteho on isompiakkuisessa 150 kilowattia ja silloin ajoakkuun saa puolessa tunnissa noin 50 kWh virtaa. Mikäli käyttää auton Google Maps navigointia ja asettaa sinne etukäteen latauspisteen, auto valmistelee ajoakun mahdollisimman tehokasta latausta varten.

Neljännes kierrätysmateriaaleista

Renault esitteli vuonna 2022 Scenic Visionin, jolla haluttiin kertoa valmistajan tavoitteesta ottaa ympäristö huomioon entistä paremmin. Pitkällä tähtäimellä vuodesta 2040 alkaen Renaultin valmistamat autot ovat koko elinkaarensa ajan hiilidioksidivapaita.

Matkalla tuohon päämäärään Renault haluaa, että vuonna 2030 kierrätysmateriaalien osuus on vähintään kolmannes auton omamassasta. On hyvin mahdollista, että tuo tavoite saavutetaan jo aiemmin, sillä täysin uudessa Scenic E-Tech electricissä kierrätysmateriaalien osuus auton painosta on jo 24 prosenttia.

Esimerkiksi Techno- ja Esprit Alpine -varustetasoissa istuinverhoilu on tehty kokonaan kierrätetyistä muovipulloista ja turvavöistä. Nahkaa autossa ei käytetä enää ollenkaan ja Renault on luopumassa sen käytöstä kaikissa autoissaan vuoden 2025 loppuun mennessä.

Uudessa Scenicissä 37 prosenttia teräsosista tehdään kierrätetystä teräksestä ja konepellin sekä ovien alumiinista peräti 80 prosenttia on kierrätettyä. Uudenlaisen panoraama-lasikaton lasista vain puolet on uutta lasia, minkä lisäksi elinkaaren päätyttyä se voidaan kierrättää 90 prosenttisesti.

Keväällä 2024 Suomeen

Renault Scenic E-Tech electric esitellään virallisesti syyskuun 4. päivänä Münchenissä järjestettävässä IAA Mobilityssä. Media pääsee tutustumaan uutuuteen tammikuussa 2024, ja samoihin aikoihin tiedetään Suomeen tuotavat mallit ja niiden hinnat.

Ensimmäiset Renault Scenic E-Tech electricit saadaan Suomeen vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen loppupuolella.