Renault uutuudet Genevessä – täysin uusi viidennen sukupolven Renault Clio

03/2019

Renaultin uutuudet 89. Geneven autonäyttelyssä

Renault Clio on tehty aivan uudelle perusrakenteelle ja se on täysin uusi tutuista korin linjoista huolimatta. Sisustus on käynyt läpi vallankumouksen, jossa on siirrytty merkittävästi aiempaa ylellisempään tunnelmaan aina digitaalista mittaristoa myöten. Kaikki bensiinimoottorit ovat uusia ja turvavarustus on nostettu erittäin korkealle tasolle.

Ensimmäisen Renault Clion esittelystä tulee kuluneeksi pian kolmekymmentä vuotta.

Renault esitteli vuonna 1990 Clion, joka on noussut yhtiön eniten myydyksi malliksi maailmassa. Clio on ranskalaisten ylivoimainen suosikki ja se on ollut myös luokkansa suosituin automalli Euroopassa vuodesta 2013 lähtien. Clion rekisteröinnit ovat lisääntyneet joka vuosi aina vuodesta 2012 vuoteen 2018 ja sen kumulatiivinen myynti on ylittänyt jo 15 miljoonan kappaleen rajan.

”Viidennen sukupolven Clio on erittäin tärkeä meille, sillä se on luokkansa suosikki ja toiseksi eniten myyty automalli Euroopassa kaikki luokat mukaan lukien. Clio on ikoni, jossa voimme yhdistää kaikkien edellisten sukupolvien parhaat ominaisuudet. Clion neljännen sukupolven muotoilu ihastutti asiakkaitamme ja tekee niin edelleen. Sen takia päätimme pitää uuden Clion päälinjat ennallaan lisäten niihin raikkautta ja tyylikkyyttä. Sisätilat olemme suunnitelleet alusta alkaen uudelleen. Ne ovat merkittävä parannus aiempaan laadun, hienostuneisuuden ja tekniikan osalta. Esittelemme nyt kaikkien aikojen parhaan Clion.”
Laurens van den Acker, muotoilujohtaja.

Aivan uusi perusrakenne

Vuonna 2014 alettiin Guyancourtissa sijaitsevassa Technocentressa suunnitella uutta perusrakennetta, joka sai nimekseen CMF-B (Common Module Family). Edellisen sukupolven Clion rakenteeseen verrattuna nyt esiteltävässä perusrakenteessa 85 prosenttia osista on uusia. Clio on ensimmäinen allianssin automalli, jossa tämä rakenne otetaan käyttöön.

Yksi rakenteen suurimmista eduista on sen keveys, sillä painosta on saatu pudotettua 50 kiloa. Lisäksi pohjan tasaisella muotoilulla ilmanvastuskerrointa on pienennetty. Molemmilla on päästy alhaisempaan kulutukseen ja päästöihin. Uudessa rakenteessa on kiinnitetty huomiota myös alhaisempaan meluun etenkin moottoritilan äänieristyksellä. Tietenkin myös turvallisuus oli keskeisessä asemassa uuden perusrakenteen kehitystyössä.

Hiottua tyylikkyyttä

Kehittäessään kaikkien aikojan parasta Clioa, Renault päätti ottaa edellisistä sukupolvista niiden suurimmat vahvuudet. Edelliseltä, neljänneltä Clio-sukupolvelta uusi Clio on perinyt huomiota herättävän kauniin muotoilun, joka on ollut inspiraation lähteenä koko Renault-mallistolle. Muotoilusta on tullut yksi Renaultin suurimmista valteista, jota uusi Clio vain vahvistaa.

Yleensä automallit kasvavat sukupolven vaihdoksessa, mutta 4,050 metriä pitkä uusi Clio on 12 mm edeltäjäänsä lyhyempi. Kori on 1,798 metriä leveä ja 1,44 metrin korkuisena aiempaa hieman matalampi (8 mm – 48 mm, takaspoilerin kohdalla). Taitavalla tilankäytöllä sisä- ja tavaratilaa on enemmän kuin ennen. Clion käytännöllinen lähes kuution muotoinen tavaratila on 391 litran vetoisena suurin luokassaan.

Uuden Clion kori on kaikista suunnista katsottuna tyylikkäämpi ja dynaamisempi kuin ennen. Uutuus on perinyt edeltäjänsä tunteisiin vetoavat muodot, joita on hiottu edelleen. Edessä konepeltiin on tullut veistoksellisuutta, jäähdyttäjän säleikkö on kasvanut ja etupuskurissa on enemmän luonnetta. Kokonaisuuden kruunaavat yksityiskohdat, kuten haineväantenni, täysledivalot ja kromatut ikkunoiden kehykset.

Vallankumouksellinen ohjaamo

Ylivoimainen laatu ja mainio ergonomia asetettiin uuden Clion sisustuksesta vastanneen muotoilutiimin tärkeimmiksi tavoitteiksi. Tulos on upea. Ohjaamo nousee aivan uudelle tasolle niin laadun kuin materiaalien osalta. Esimerkiksi kojelauta, ovipaneelit ja keskikonsoli ovat pehmeäpintaisia tavalla, jollaista on osattu odottaa vasta paljon suuremmissa ja kalliimmissa autoissa.

Kuljettajakeskeisessä ohjaamossa on viimeisintä teknologiaa, joka helpottaa ajamista ja säästää tilaa, kuten sähkötoiminen käsijarru. Uudessa Cliossa on myös tyylikäs digitaalinen mittaristo 7” ja 10” kokoisella näytöllä, jolloin siinä on myös navigaattorin näyttö. Mittariston voi personoida mieleisekseen.

Kojelaudan keskipisteenä on peräti 9,3-tuumainen kosketusnäyttö, joka on suurempi kuin missään aiemmassa Renault-mallissa. Kuljettajaa kohti käännetty näyttö on tyyliltään samanlainen kuin Espacessa ja se kasvattaa visuaalisesti kojelaudan kokoa. Multimediajärjestelmän EASY LINK -yhteydet tuovat käytettävyyttä ja lisätoimintoja autoiluun.

 

Istuimet ovat uudessa Cliossa tasoa, jollaista on totuttu näkemään ylellisissä automalleissa. Istuimet antavat hyvän tuen tavallista pidemmän istuinosan ja erinomaisen muotoilun ansiosta. Istuin on suunniteltu niin, että takamatkustajilla on enemmän jalkatilaa ja uudet ohuemmat pääntuet parantavat näkyvyyttä. Lisäksi etuistuimien säädöt on sijoitettu ergonomisesti, jotta niitä on helppo käyttää.

Uudet bensiinimoottorit ja hybridi

Uuteen Clioon on heti alusta alkaen saatavissa laaja valikoima bensiini- ja dieselmoottoreita, joista bensiinimoottorit ovat täysin uusia. Lisäksi vuonna 2020 valikoimaan tulee E-TECH-hybridi.

Perusmoottorina on vapaasti hengittävä 1.0 SCe joko 48 tai 55 kilowatin (65 tai 75 hv) tehoisena. Molemmissa suurin vääntömomentti on 95 Nm ja moottoreiden kanssa on viisivaihteinen käsivalintainen vaihteisto. Taloudelliset moottorit sopivat hyvin taajama-ajoon.

Renaultiin esitellään nyt ensimmäistä kertaa kolmesylinterinen ahdettu 1,0 TCe, joka on kehitetty allianssin sisällä. Modernissa moottorissa on muun muassa imuventtiilien ajoituksen ja avautumisen säätö ja osittain sylinterikanteen integroitu pakosarja. Uusi moottori kehittää 74 kilowattia (100 hv) ja 160 Nm eli kymmenen hevosvoimaa ja 20 Nm enemmän kuin TCe 90, jonka se korvaa. Samalla kulutus ja hiilidioksidipäästöt ovat alentuneet. Kasvanut vääntö parantaa lisäksi auton suorituskykyä.

Mallisarjan tehokkaimpana vaihtoehtona on nelisylinterinen 1,3-litrainen TCe 130 GPF -moottori, jonka eri versioita käytetään uusimmissa Kadjar, Megane ja Scenic -malleissa. Moottorin suurin teho on 96 kW (130 hv) ja vääntömomentti 240 Nm, jotka välitetään pyörille 7-vaihteisen EDC-automaattivaihteiston kautta. Kaksoiskytkinvaihteisto tekee ajamisesta miellyttävää samalla kun se pienentää kulutusta.

Uuteen Clioon on saatavana myös 1,5 Blue dCi -turbodiesel 63 tai 85 kilowatin (85 tai 115 hv) tehoisena. Moottorien suurin vääntömomentti on vastaavasti 220 tai 260 Nm. Molemmissa vaihtoehdoissa on 6-vaihteinen käsivalintainen vaihteisto ja kulutus on varsinkin maantiellä erittäin alhainen.

Clio on ollut koko lähes 30 vuoden historiansa ajan tavallinen auto, jossa on tuotu edistyksellistä tekniikkaa kaikkien ostajien saataville. Sitä parhaimmillaan on Renaultin insinöörien kehittämä ja patentoima E-TECH-voimalinja, joka tulee saataville vuonna 2020. Siinä on uusi 1,6-litrainen bensiinimoottori yhdistettynä kahteen sähkömoottoriin, innovatiiviseen vaihteistoon ja 1,2 kWh akkuun. Auto lähtee liikkeelle sähköllä ja tehokkaan jarrutusenergian talteenoton ansiosta kaupungissa voi ajaa jopa 80 prosenttia sähköllä. Tuloksena on kulutuksen putoaminen noin 40 prosentilla tavalliseen polttomoottoriseen autoon verrattuna.

Clio R.S. Line

Renault Sport tuo uudesta Cliosta uuden R.S. Line varustelun, jossa sekä ulko- että sisäpuoli on muokattu urheilullisuus edellä. R.S. Line sisältää lukuisien yksityiskohtien lisäksi myös urheilulliset istuimet ja 17” vanteet.

Korkeatasoinen turvallisuus vakiona

Uudessa Cliossa on vakiona paljon sellaisia turvallisuutta lisääviä varusteita, joita ei ole ennen saanut tähän malliin rahallakaan. Sellainen on automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä, joka tunnistaa myös jalankulkijat ja pyöräilijät ja joka toimii niin päivällä kuin yöllä. Myös liikennemerkkitunnistin on nyt vakiona ja se varoittaa ajajaa ylinopeudesta. Vakiovarusteista löytyvät myös kaistavahti ja kaista-avustin, jotka helpottavat kuljettajan tehtävää.

Tavallisen vakionopeudensäätimen ja nopeusrajoittimen lisäksi uuteen Clioon saa pysähdyksiin asti toimivan mukautuvan vakionopeudensäätimen. Lisäksi aivan uutena varusteena on Highway & Traffic Jam Companion. Siinä mukautuva vakionopeudensäädin on yhdistetty järjestelmään, joka pitää auton kaistan keskellä. Nopeuksissa nollasta 160 km/h toimiva järjestelmä on parhaimmillaan ruuhkaliikenteessä. Pelkästään tämä varuste nostaa Clion autonomisen autoilun kakkostasolle. Kuljettaja ei saa kuitenkaan tuudittautua automaatin ajoon, vaan hänen on pidettävä kädet ohjauspyörässä.

Pysäköinnissä ajajan apuna ovat jo tähän mennessä saatavissa olleen peruutuskameran lisäksi etu-, taka- ja sivututkat, 360 asteen kamera tai pysäköintiavustin.

Uuden Clion Suomeen tuotava mallisto varusteineen ja aikataulut vahvistuvat myöhemmin.