Rengasmerkinnät ja energiankulutus

1.5.2021 astui voimaan uusi autojen rengasmerkintöjä koskeva EU-asetus (EU 2020/740).
Tältä sivulta löydät mallistomme rengastiedot ostopäätöksesi tueksi. Muutokset saattavat päivittyä viiveellä.

Henkilöautot

Tavara-autot

Huomaa, että rengasmerkinnät esitetään mallikohtaisesti ja tiedostossa on valitsemasi automallin kaikki mahdolliset rengasmerkinnät. Mallikohtaisista pdf-tiedostoista löytyvien QR-koodien takaa löydät EU:n EPREL-tuotetietokannassa olevat tuoteselosteet kokonaisuudessaan.​ Vannekoko riippuu valitsemasi auton varustetasosta sekä mahdollisesti lisävarusteena tilaamistasi vanteista. Autoosi tullaan asentamaan jotkut kyseisen kokoisista, merkintätiedostossa esitetyistä renkaista. Valitsemasi auton renkaiden merkki ja tyyppi on tuotantoteknisistä syistä vahvistettavissa vasta, kun auto saapuu tehtaalta, eikä ensiasennusrenkaiden merkkiä ja tyyppiä siten voi valita itse. Talvirenkaiden osalta saat tiedot auton jälleenmyyjältä, poislukien nastarenkaat ja erikoisrenkaat, kuten vararenkaat tai maastokäyttöön tarkoitetut erikoisrenkaat, joiden tietoja EU-asetus ei velvoita ilmoittamaan.


Motivoivat tavoitteet

Euroopan Unioni tekee parhaillaan työtä vähentääkseen merkittävästi hiilidioksidipäästöjä ja tullakseen hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Osaltaan tämä tarkoittaa sitä, että liikkumisen ja kuljettamisen päästöjä täytyy saada alas 60% verrattuna vuoteen 1990.

Yksi pääasiallisista EU:n tavoitteista on vähentää tien päällä liikkumisesta syntyviä päästöjä. Tilastojen mukaan tästä syntyvät päästöt ovat jopa 22% koko Euroopan hiilidioksidipäästöistä. Tämä näkökulma osoittaa, että myös autojen renkaiden ominaisuuksilla on merkittävä vaikutus polttoaineenkulutukseen ja hiilidioksidipäästöjen syntymiseen, jopa 20-30%.

Euroopan uusi renkaiden energiamerkintä -standardi helpottaa uuden auton rengasmerkintöjen tai erikseen ostettujen autonrenkaiden tietojen löytämistä.

Selkeä renkaiden energiamerkintä -järjestelmä

Energiatehokkaista renkaissa on lukuisia etuja:

• Pienemmät CO2 päästöt, jotka osaltaan auttavat hidastamaan ilmastonmuutosta

• Noussut ajoturvallisuus ja saavutettava tieto siitä, miten uudet renkaasi suoriutuvat niin märällä, lumisella kuin jäiselläkin tiellä.

• Vähemmän rengasmelua ajon aikana, koska ympäristön huomioimisessa kiinnitetään huomiota myös melusaasteeseen

• Taloudelliset säästöt, jotka syntyvät oikean rengasvalinnan myötä syntyneestä polttoaineen kulutuksen laskuista

Uusi merkintätapa

Uudet rengasmerkinnät (kuvassa oikealla) korvaavat aiemmin käytössä olleet merkinnät (kuvassa vasemmalla). Uudet merkinnät ovat entistä selkeämmät ja informatiivisemmat. Uusista rengasmerkinnöistä löydät seuraavat ominaisuudet/tiedot::

• Viisiportainen luokitus (A – E) renkaiden energiatehokkuuden sekä märkäpito-ominaisuuksien vertailua varten

• Kuvakkeet, jotka kertovat täyttääkö kyseinen rengas lumipidon (3PMSF, Pohjoismaisen talvirenkaan ominaisuudet) sekä jääpidon vaatimukset

• Renkaiden vierintämelun luokka (A=hiljaisin luokka, C=meluisin luokka)

• Renkaiden tyyppinumero ja kokomerkintä sekä QR-koodi, jonka voit lukea älypuhelimella löytääksesi renkaiden tuoteselosteen kokonaisuudessaan EU:n EPREL-tietokannasta